Lähiluonnon suojelu on investointi hyvinvointiin ja talouteen - retki Tussinkoskelle

Tussinkosken luonnonsuojelualue – lähiluontoa, hyvinvointia ja taloudellista järkeä

Vantaan Vallinojalla sijaitseva Tussinkosken luonnonsuojelualue on 18,1 hehtaarin kokoinen vihreä keidas, joka rauhoitettiin virallisesti luonnonsuojelualueeksi vuonna 2017. Alueen nimi juontaa juurensa vanhoihin suihkureissuihin: paikalliset kävivät aikoinaan "duschilla" koskessa, ja tämä ruotsinkielinen sana muuntautui kansan suussa muotoon "tussi". Tussinkosken luonnonsuojelualue on itselleni yksi lähimmistä luonnonsuojelualueista. Sinne on helppo mennä myös pienten lasten kanssa. Tussinkosken alue on erinomainen esimerkki helposti saavutettavasta lähiluonnosta.

Lähiluonto on suomalaisille tärkeää. Tuoreen kyselyn mukaan jopa 96 prosenttia suomalaisista pitää lähimetsän säilyttämistä tärkeänä. Lähiluonto ei ole vain miellyttävä osa ympäristöä – se on ilmainen ja kaikille avoin lähipalvelu, joka tarjoaa paitsi virkistystä myös konkreettisia hyötyjä terveydelle ja taloudelle.

Tussinkosken alueelle pääsee helposti – kävellen, pyörällä, julkisilla tai autolla – ja se tarjoaa mahdollisuuden hengittää syvään, rauhoittua ja olla yhteydessä luontoon.

Luonto tukee terveyttä ja säästää yhteiskunnan varoja

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore selvitys osoittaa, että luonnolla on merkittäviä terveysvaikutuksia ja jopa satojen miljoonien eurojen vuotuiset taloudelliset hyödyt. Esimerkiksi masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä sekä astman lääkehoidossa luonnolla on tutkitusti tärkeä rooli.

Tutkimukset vahvistavat, että luonnossa liikkuminen suojaa mielenterveyttä, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Lisäksi luontoympäristöt ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja sekä hengityselinsairauksia. Belgian esimerkki osoittaa, että luonnon terveyshyötyjen arvo voi olla jopa 464 euroa per asukas vuodessa, mikä Suomen mittakaavassa merkitsisi noin 2,5 miljardin euron vuotuisia säästöjä.

Lähiluonnon suojelu on panostus tulevaisuuteen

Lähimetsien suojelu ei ole vain ympäristöteko – se on viisas investointi kansanterveyteen ja kansantalouteen. Siksi lähiluonnon suojelu on minulle tärkeä vaaliteema.

Olen allekirjoittanut Suomen luonnonsuojeluliiton vetoomuksen lähimetsien puolesta ja seison vakaasti sen takana.

Olen sitoututunut puolustamaan lähimetsiä rakentamiselta ja hakkuilta seuraavin keinoin:

  1. Vaadin, että päätöksenteon pohjaksi on saatavilla kattavat ja ajantasaiset luontoselvitykset kunnan omistamista metsistä.

  2. Etsin aktiivisesti ratkaisuja, jotta rakentamista saadaan ohjattua vajaakäytössä oleville jo rakennetuille alueille luontoalueiden sijaan.

  3. Tarkistan kunnan metsälinjausten päivittämistarpeet. Kannatan kunnan metsäomaisuuden euromääräisistä hakkuutuottovaatimuksista luopumista. Edistän sitä, että virkistysmetsissä ei tehdä metsätaloustoimia vaan ne säilytetään mahdollisimman luonnontilaisina. Jos kunnalla on talousmetsiä, kannatan niiden luonnon monimuotoisuuden lisäämistä.

  4. Edistän suojelun merkittävää lisäämistä kunnan omistamissa metsissä, jotta vähintään 30 prosentin suojelupinta-ala saavutetaan kansainvälisten biodiversiteettitavoitteiden mukaisesti.

Tussinkosken luonnonsuojelualue on pieni, mutta merkityksellinen esimerkki siitä, miksi jokainen lähimetsä ansaitsee tulla suojelluksi – meidän kaikkien hyvinvoinnin vuoksi.

Lähteet:

Edellinen
Edellinen

Vantaa – paras paikka yrittää

Seuraava
Seuraava

Lapsiperheköyhyyttä ei voi sivuuttaa – kunnilla ja hyvinvointialueilla avaimet arjen helpottamiseen